Selectiedagen

Geschreven door: Audrey Bolder

Regisseuse Groninger Studenten Cabaret Festival


Het Groninger Studenten Cabaret Festival gaat weer beginnen!! Het nieuwe bestuur is gekozen en al een tijdje hard aan de slag. Het laatste optreden van de Finalistentour is net geweest en ik kijk uit naar de selecties van de nieuwe kandidaten.

Volgend weekend is het zo ver. Ze komen er aan, de nieuwe talenten. Sommigen afstuderend aan een kunstopleiding maar ook studenten voor wie deze auditie hun allereerste optreden ooit is. Dat is8L6K19631 meestal goed te merken, maar er zit soms ook verrassend talent tussen, met nog niet echt een goed programma maar wel met persoonlijkheid. En dat is belangrijk op een podium, wil je je publiek weten te boeien met jouw persoonlijke verhaal.

Als regisseur werk ik gedurende een aantal maanden met de halve finalisten aan het verbeteren van hun programma, teksten aanscherpen en heel belangrijk, de thematiek vaststellen. En soms heeft iemand ook gewoon spelles nodig. Bovendien ga ik mee naar alle try-outs, en bespreek ik de optredens zodat de deelnemers weer verder kunnen schaven aan hun materiaal.

De afgelopen jaren heb ik de meest uiteenlopende audities gezien.. Iedereen krijgt de kans om tien minuten te laten zien wat hij of zij in huis heeft. Er zitten kandidaten tussen van wieje al na tien seconden weet dat het ‘m niet gaat worden. Ook zitten er auditanten tussen die hard hun best doen en die je het zo gunt maar van wie je ook vermoedt dat ze het niet gaan redden. Gelukkig selecteren we met z’n vieren, zodat we bij twijfel kunnen overleggen.

En we kijken allemaal met een liefdevolle blik. Omdat we weten hoe eng het is om daar te staan.

En dan zijn er de talenten van wie je al na 10 seconden weet: Yes! We hebben een finalist! Niet dat wij dat bepalen, maar uit het verleden blijkt dat voorgevoel best vaak te kloppen.

De finale van afgelopen jaar bestond precies uit zo’n mengeling van talent en persoonlijkheid.

Bij De blonde jonge1292377_10151905705195281_1598736942_ons en Tim heb ik ontzettend moeten lachen, wat bij een auditie niet vaak voorkomt, omdat je toch in een ongemakkelijke sfeer in een lokaaltje zit en heel goed zit op te letten en mee te schrijven. Ik dacht meteen, grote kans dat ze in de finale komen en dat wordt een feestje. Nog een hoop werk aan de winkel maar als ze er voor gaan… En dat deden ze en sleepten de publieksprijs in de wacht.

Sietse Manning gaf bij zijn auditie zijn allereerste optreden ooit. Althans, zijn allereerste cabaret optreden. Hij zingt ook in een band. Het programma rammelde aan alle kanten, tekstueel viel er nog heel veel winst te behalen, en zeker ook qua spel. Maar wat een persoonlijkheid! Het bleek een schot in de roos want mede door zijn keiharde werken stond hij naast De blonde jongens en Tim in de finale en tourde de afgelopen maanden door het land.

En dan Pieter Verelst. Deze acteur zat in het laatste jaar van de toneelschool Utrecht en blies de selectiecommissie omver met zijn bizar absurdistische verhaal over zijn broer. Wat een speler, prachtige teksten en enorm muzikaal. Vanbinnen juichte ik. Mijn handen jeukten om met dit talent aan de slag te gaan. Vijf maanden later, na een deelnemers weekend, een try-out tour, en diverse repetities, won Pieter Verelst de jury en de persoonlijkheidsprijs op het festival. Hij heeft inmiddels een impresariaat en zijn eerste avondvullende programma is in de maak.

Aanstaande zaterdag is het zover, de eerste selectiedag. Een klein beetje zenuwachtig ben ik. Zit er genoeg talent tussen?

We trappen af in Amsterdam, daarna volgen Utrecht en Groningen. Kom maar op met die talenten, persoonlijkheden en moppentappers. Ik heb er zin in!


http://www.audreybolder.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s