Gat in de markt

Door Fleur van Ierschot

Het is vrijdag, 21 oktober 2011, we zijn in Enschede voor de generale repetitie van het 25ste Groninger Studenten Cabaret Festival.

Het is het laatste try out weekend in een tour van zes weken. Na een intensieve zomer, waarin wij – het bestuur – druk vergaderden in het pittoreske Lloret de Mar, en de deelnemers druk hun programma’s perfectioneerden, begonnen we vol spanning aan de try out tour. De weekenden in Utrecht, Arnhem, Den Haag, Antwerpen en Amsterdam waren stuk voor stuk een succes. Er verdwenen soms wat rekwisieten, de ene zaal deed beter mee dan de andere, en de technici lachten vooral om onze presentatie kunsten – maar de sfeer was altijd goed.

Inmiddels kunnen wij de deelnemers uittekenen en zij ons. Met een kleine tussenstop bij de MacDrive arriveren wij met de Groningse delegatie bestaande uit decorduwers, de lustrumcie en wijzelf in Enschede. Audrey – onze regisseuse – is er al en is het lichtplan door aan het spreken met de technicus. Ze vraagt hoe brak we zijn, we antwoorden ontkennend en installeren de acquarius en zakken chips in onze kleedkamer. Ter voorbereiding op het festival hanteren we namelijk de 3-4-5uur regel, dat refereert aan de tijden dat we naar huis moeten gaan na een voorstelling om scherp te blijven tijdens een meerdaags festival.

Yvonne, Jeroens Clan, Hiske, Vera, Iris en Jörgen komen een voor een aan met het openbaar vervoer (lang leven het studentenfestival). We eten met z’n allen om de hoek dankzij een goeie PR deal, nadat de laatste geluidschecks zijn geweest. De generale repetitie kan beginnen.

Teksten worden vergeten, decorstukken staan niet op hun plaats en het geluid hapert; het gaat helemaal volgens plan. We testen daarna het 3-4-5 plan uit, in het enige echte studentencafé in Enschede met de briljante naamGat in de markt’. Ons Gronings imago van een “voor- en door-studenten festival” hoog houdend, zitten we nu op 5u en 6u, dus ook dat gaat de goede kant op. Als klap op de vuurpijl ontdekken we een live Twitter scherm, wat aanleiding geeft voor onze enige verstuurde tweet van het jaar met de memorabele tekst: “GSCF is binnen”. Melancholisch sluiten we de avond af, zoals dat alleen bij het Groninger Studenten Cabaret Festival kan. We willen dat dit jaar, waarin we soms naïef, maar altijd vol enthousiasme in de theaterwereld rond mochten lopen, nooit zal eindigen.

Terug in het Concordia theater in Enschede, gaat zoals het hoort ook de tweede avond alles mis – dat belooft een mooi festival te worden.

Little did we know, dat een fantastisch festival en 5 jaren met veel nieuwe memorabele weekenden later er gelukkig weinig zou veranderen. Gefeliciteerd met deze 30e editie, hopelijk kunnen jullie over 5 jaar net zo nostalgische herinneringen blijven ophalen uit Groningen, en nieuwe blijven maken in Amsterdam.

Tot in oktober, wij zijn er lachend bij.

Fleur van Ierschot – voorzitter 25ste GSCF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s